Sikke en dag!

Workshoppen med Robert Cole Rizzi bød på mange spændende input til den elektroniske musik som vi blev introduceret til med udgangspunkt i hverdagens lyde.

Først del af workshoppen bestod af et foredrag. Her fik vi en introduktion til særligt tre forskellige arbejdsredskaber inden for sound;

  • Ambiente lyde (reallyd)
  • Elektromagnetisk lyd (den usynlige lyd - de stråler, der opstår i alt, der er elektrisk, såsom din Smartphone - ikke en behagelig oplevelse i øvrigt!)
  • Dragged mic’s som Robert selv kalder det, når man f.eks. slæber en pind hen af jorden eller gennem græsset – Her bliver man selv musikeren og komponisten fordi man er med til at skabe lyden

Vi hørte mange lyde, og særligt Roberts egen komposition – et bestillingsarbejde fra Nicolai Kirken ved 2015 Lys-showet gjorde indtryk. Heri havde han optaget et hav af reallyde omdannet til en fin komposition som han kaldte ’Håb og Lys’.

I sidste del af workshoppen skulle eleverne være praktiske og indsamle alle de lyde, der var rundt om dem, både inde og ude, oppe og nede.

Eleverne arbejder efter workshoppen selv videre med musikalsk produktion, hvor de gennem dagens indsamlede lyde skal skabe deres egen komposition. Nogle af disse kompositioner vil blive fremført til skolens Kulturcafe i foråret – gå ikke glip af det.

Jeg kan se lyden, sagde Robert med et smil på læben. 

Musik kan have mange ansigter og mange dybder. Nogen gange kan den være svær at finde eller svær at høre, men Robert inspirerede os alle. Bl.a. udtalte han under sit foredrag:

Nogle gange skal man tage sig tid til at lytte. Tid til at opleve det, der i virkeligheden er rundt om os. Man kan bruge mange af de lyde til at skabe egne kompositioner -  hvormed man tager et print af virkeligheden.

Tak for en inspirerende workshop, hvor selv vindens svage brise på en el-maste fik helt ny mening!

Robert Cole Rizzi, underviser på Kolding Musikskole er inviteret ind på Kolding Gymnasium for at lave workshop med eleverne om emnet Hvordan skaber man Elektronisk Musik.

Workshoppen kommer i forlængelse af et studieforløb eleverne har om hiphop. Her har de på forhånd lært om hiphoppens historie og om hvordan musikken analyseres. Samtidig har de lært om, hvordan man laver sin egen rap; både tekst, grooves og break. Det elektroniske udgangspunkt er her Reaper programmet som du kan læse mere om her.

Blot for at tydeliggøre omfanget af dette emne kan nævnes et lille udpluk af nogle af de mange kunstnere, der arbejder med reallyd:

John Cage

Michael Trommer (deadspaces, f.eks. storcentre om natten)

Stephen Vitiello, amerikansk professor

Hljódmynd

Bernie Krause

Der er ikke indlagt nogen video

Del siden