Elektronisk Musik

og sådan så der ud helt tæt på
og sådan så der ud helt tæt på
SP404 sampler som Emil havde med
SP404 sampler som Emil havde med
Fra venstre:
Emil, Joachim og Jeppe
Fra venstre: Emil, Joachim og Jeppe
APC40, som Jeppe anvendte på sin mac.
APC40, som Jeppe anvendte på sin mac.

Februar '17 fik KG’s musik elever en smagsprøve på, hvad det vil sige, at arbejde med elektronisk musik. Og sikke en oplevelse!

I efteråret prøvede flere af vores 1.års elever selv kræfter med den helt specielle verden det er, at arbejde med elektronisk musik og komposition. I dag skulle de så opleve, hvor langt det kan drives når man dykker et spadestik eller ti dybere.

Robert Cole Rizzi havde taget tre af sine dygtige MGK elever fra Elektroniske Musik og Lydkunst Linjen med og straks efter ankomst overtog drengene scenen med alle deres små lydbokse af alle mulige typer; ja, selv en lille Lego opbygget robot, der nærmest var selvkørende havde sin egen helt specielle plads i oplægget.

Den første elev vi mødte var Jeppe, som var udsendt fra MGK Esbjerg afdelingen. Når han arbejder med musikken prøver han, som han siger at se det som et orkester, hvor han bygger sine ting lag på lag; en kæmpestor fed lagkage. Han henter hovedsageligt sine samples fra nettet og noget af det han især lægger vægt på, er kunsten at begrænse sig. Hans værktøjer er hovedsageligt en computer og en AKC40. Mængden af muligheder med de samples og de effekter han efterfølgende kan sætte på den enkelte sound er uendelig.

Den næste elev var Joachim som nærmest forsvandt væk i sin egen lille verden med en uendelighed af spændende lydeffekter og lækre grooves. Mængden af lydmaskiner og effekter var nærmest umulig at sætte tal på og vi fik en meget bred vifte af eksempler på arrangementer han både havde lavet og lavede på stedet. En af vores elever spurgte, hvor længe Emil havde arbejdet med denne del af musikken og svarede med et smil på læben: Det begyndte som en virus for lidt over et år siden. Emils lyde kom hovedsageligt fra forskellige instrumenter, ja, sågar hans mosters gamle keyboard, som han så tilsatte en masse lydeffekter.

Til sidst mødte vi så Emil som levede en tredje retning ud i elektronisk musik. Som han selv siger er det En lidt anden måde at arbejde med samples. Jeg kan li at bruge lyde jeg selv laver. Meget af hans musik var bygget op ud fra brugen af en SP404 sampler. Et eksempel fra ham bestod af tale og musik mixet sammen. Ja, man fristes næsten til at sige, at der lå et samfundskritisk syn i hans musik.

Der kom flere spændende spørgsmål fra eleverne. Og det sidste spørgsmål får i lige svaret på her:

Hvor er i tre unge mænd om 10 år?

Jeppe: LA – in-house producer i et pladestudie, forhåbentlig

Emil: Jeg bor i en båd med solpaneler, har en hund... musikken kommer af sig selv...

JoachimMin musik er blevet mere rolig og afbalanceret. Jeg arbejder sikkert med børn, bor på Island og komponerer, sagde han med et smil og fortsatte: Eller også er jeg død som 27 årig, for super kendte rockstjerner dør jo som bekendt i den alder

Uddannelsen på MGK i Elektronisk Musik og Lydkunst tager udgangspunkt i elevernes egne ideer. De kommer med deres eget musikalske materiale som de selv har stykket sammen og lærerens rolle er ofte, som Emil udtrykker det at navigere og inspirere eleverne så de videreudvikler sig og derigennem får bedre struktur på musikken.

Del siden